Τα αρωματισμένα προϊόντα προκαλούν προβλήματα


 

Ο φρέσκος αέρας, αυτός που αναζωογονεί αλλά δεν έχει καμία μυρωδιά, είναι κάτι που ανήκει πια στο παρελθόν αν αναλογιστεί κανείς τη μανία μας με τα αρώματα.

Από τα αρωματικά χώρου και τα αρωματισμένα κεριά μέχρι το αρωματισμένο χαρτί υγείας και τα αρώματα, ζούμε σε έναν τεχνητά αρωματισμένο κόσμο.

Ελα όμως που αυτό, ακριβώς επειδή είναι αφύσικο, φαίνεται να επιδρά αρνητικά και στην υγεία μας… Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα αρωματισμένα προϊόντα προκαλούν μια ευρεία γκάμα προβλημάτων, από αλλεργίες, άσθμα και ημικρανίες μέχρι και επιπλοκές στη σεξουαλική επιθυμία.

Δερματίτιδα εξ επαφής

Μία από αυτές αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού υποφέρει από αρνητικές παρενέργειες της έκθεσής του στα αρώματα. Μία από τις πιο σοβαρές είναι η αποκαλούμενη αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, που προκαλείται από την επαφή των αρωμάτων και των αρωματισμένων προϊόντων με το δέρμα. Οι ουσίες αυτές προκαλούν αντίδραση του ανοσοποιητικού, η οποία εκδηλώνεται με φαγούρα και σκασμένο δέρμα.

Τον Ιούλιο επιτροπή της Ε.Ε. αρμόδια για θέματα ασφάλειας του καταναλωτή ζήτησε από τους κατασκευαστές αρωμάτων να καταγράψουν τα πιθανά αλλεργιογόνα στο προϊόν τους για να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Στις αρχές του χρόνου δε, η αμερικανική πολιτεία του Νιου Χαμσάιαρ απαγόρευσε στους εργαζομένους να φορούν αρώματα στον εργασιακό χώρο για να προστατεύουν τους συναδέλφους τους!

Πονοκέφαλοι

Η έντονη οσμή κάποιων αρωμάτων φαίνεται να ενεργοποιεί τα νευρικά κύτταρα της μύτης και αυτά με τη σειρά τους ενεργοποιούν το νευρικό σύστημα που συνδέεται με τον πονοκέφαλο. Για να ελαχιστοποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, πάσχοντες από ημικρανίες θα πρέπει να αποφεύγουν οτιδήποτε είναι τεχνητά ααρωματισμένο.

Ασθμα

Προϊόντα όπως τα αρωματικά χώρου περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να πυροδοτήσουν κρίσεις άσθματος. Αυτό γίνεται επειδή τα αρωματικά προϊόντα ερεθίζουν τους αεραγωγούς. Επίσης, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι στους ασθματικούς που εκτίθενται σε συγκεκριμένες αρωματικές χημικές ουσίες, παρατηρούνται αλλαγές στη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Αναπαραγωγικό σύστημα

Η μόδα για αρωματισμένα προϊόντα περιποίησης της ευαίσθητης περιοχής μπορεί να συνδέεται και αυτή με προβλήματα, αφού τα προϊόντα αυτά αλλάζουν το φυσικό pH και την οξύτητα του κόλπου. Το φυσικό pH είναι στο 4 με 5. Αν η οξύτητα είναι μικρότερη τότε ο κόλπος χάνει τη φυσική του προστασία από τα βακτήρια και τελικά το ίδιο το προϊόν που χρησιμοποιείται για να βελτιώσει την οσμή του σώματος, σύντομα την επιδεινώνει. Επιπλέον, προϊόντα με ταλκ που ψεκάζονται γύρω από την ευαίσθητη περιοχή, μπορεί να παρεισφρήσουν στο αναπαραγωγικό σύστημα. Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα σε αυτά τα σωματίδια ταλκ και τον καρκίνο των ωοθηκών.

Ορμονικό σύστημα

Χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε συχνά στην καθημερινότητά μας είναι αρωματισμένα με ουσίες όπως το συνθετικό musk, τα οποία έχουν συνδεθεί με διαταραχή στις ορμόνες. Ερευνα του 2009 που πραγματοποιήθηκε από Αυστριακούς ερευνητές και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Science of the Total Environment», έδειξε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν πιο συχνά αρώματα και αρωματισμένες λοσιόν, είχαν υψηλότερα επίπεδα συνθετικών musks στο αίμα τους. Αυτές οι ουσίες μπορούν να διεγείρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων ενώ έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν και τους υποδοχείς ορμονών στους άνδρες, επιδρώντας και στη σεξουαλική τους ζωή. Espressonews.gr

Tags

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget