Ασφαλές μου διθέσιο...



Βρίσκεστε προ των πυλών των διακοπών σας κυριολεκτικά, με το χέρι στο πόμολο του αυτοκινήτου, έτοιμοι να το υπερφορτώσετε με όλα τα απαραίτητα πράγματα που θα σας χρειαστούν όπως πολύχρωμες ομπρέλες, πλαστικές καρέκλες, μεγάλες βαλίτσες, μπάλες και ρακέτες, ακόμη και ποδήλατα! Εξάλλου, θέλετε να νιώθετε πως έχετε διαθέσιμες όλες τις ανέσεις του σπιτιού σας. Όμως πόσο ασφαλείς είστε φορτώνοντας στο αυτοκίνητό σας την Άρτα και τα Γιάννενα; Πριν ξεκινήσετε λοιπόν, δέστε για λίγο το χειρόφρενο και διαβάστε τις συμβουλές που σας προτείνουμε για ασφαλές και «καλό ταξίδι».
Πριν από το ταξίδι: έλεγχος! 
Στην πίεση
Χωρίς καλά λάστιχα το αυτοκίνητο δεν μπορεί να σας ταξιδέψει με ασφάλεια. Κι αυτό γιατί τα ελαστικά είναι εκείνα που διατηρούν το αμάξι σας εντός πορείας χωρίς να καταπονούνται τα μηχανικά του μέρη.
Τι να κάνετε: Ελέγχετε την πίεση των ελαστικών μία φορά κάθε 3 μήνες και πριν από κάθε μεγάλο ή μικρό ταξίδι. Φροντίζετε να την τσεκάρετε μόνο αφού το αυτοκίνητο έχει παραμείνει στη θέση του για 3 περίπου μέρες ή και περισσότερο. Οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε την εσφαλμένη εντύπωση ότι η πίεση που πρέπει να έχουν τα ελαστικά καθορίζεται από τους κατασκευαστές τους. Στην πραγματικότητα, εκείνο που ορίζουν οι κατασκευαστές είναι η μέγιστη πίεση που μπορεί να δεχτούν τα λάστιχα. Κατά την οδήγηση καθορίζεται από τον τύπο του αυτοκινήτου. Διαβάστε προσεκτικά στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας πόση είναι η συνιστώμενη που πρέπει να έχουν τα ελαστικά σας και ανάλογα συμπληρώστε ή αφαιρέστε αέρα. Για να διαπιστώσετε αν χρειάζονται αντικατάσταση, ελέγξτε τους δείκτες φθοράς που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα ελαστικά. Πρόκειται για ορισμένες προεξοχές στο βάθος των εγκοπών τους, οι οποίες σημαίνονται με τα αρχικά TWI ή μ ένα βέλος.
Ελέγξτε τα υγρά  
Πριν από κάθε ταξίδι, ελέγχετε τη στάθμη του νερού στο κύκλωμα ψύξης, τους υαλοκαθαριστήρες και την μπαταρία (κυρίως παλαιού τύπου), αλλά και τα υγρά των φρένων και τα λάδια στον κινητήρα. Κάντε το μόνοι σας ή κλείστε ένα ραντεβού για έλεγχο στην αντιπροσωπεία ή το συνεργείο.
Βάλτε τα πράγματα στη θέση τους
Ελπίζω και εύχομαι κάθε φορά που φεύγετε για ταξίδι, το αυτοκίνητό σας να μην γίνεται δύο φορές ψηλότερο.  
Τι να κάνετε: Μην βάζετε στα... ψηλά πλαστικές ή υφασμάτινες τσάντες, γιατί είναι πιθανόν να σκιστούν από τον αέρα. Τοποθετήστε στη σχάρα βαλίτσες που αντέχουν στις καταπονήσεις και δέστε τις πολύ γερά με ειδικούς ιμάντες. Μην ξεχνάτε ότι οι αποσκευές στη σχάρα του αυτοκινήτου μεταβάλλουν την αεροδυναμική του και είναι πιθανόν να αλλάξουν το κέντρο βάρους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα εξαιτίας των πλευρικών ανέμων. Τοποθετήστε με την ανάλογη προσοχή τις βαλίτσες στο πορτ μπαγκάζ. Οι κατασκευαστές αναφέρουν πόσα λίτρα χωράει, έτσι ώστε να ξέρετε εκ των προτέρων τι μπορείτε να βάλετε. Στο κάτω μέρος του τοποθετήστε τις άκαμπτες βαλίτσες και πάνω τους τα «εύπλαστα» σακ-βουαγιάζ. Πάνω από αυτά, μπορείτε να βάλετε τα πουκάμισα και τα φορέματα που τα έχετε σε κρεμάστρες.
Σημαντικό είναι να κατανέμετε ισομερώς το βάρος των αποσκευών, έτσι ώστε το αυτοκίνητο να μην «κάθεται» από τη μία πλευρά. Αν σκοπεύετε να κουβαλήσετε πολλά, θα χρειαστείτε μια μπαγκαζιέρα (χρειάζεστε άδεια).

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget