Το σπίτι - ασανσέρ!



Αντί να παίρνεις το ασανσέρ, γιατί να μην κάνεις το σπίτι... ασανσέρ; Αυτό φαίνεται ότι ήταν η άκρως πρακτική ιδέα που είχε τη δεκαετία του '80 ο Τσέχος χτίστης Μποχουμίλ Λότα, ο οποίος κατάφερε το 2002 να έχει ολοκληρώσει την κατοικία των ονείρων του που είναι φουτουριστικής αισθητικής και αποτελεί πρότυπο αυτοματισμών.
Ετσι, όταν ο 73χρονος σήμερα Λότα θελήσει να αλλάξει παραστάσεις και θέα από το παράθυρό του, αρκεί να πατήσει μόνο ένα κουμπί και το σπίτι μετακινείται είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω! Πέρα όμως από την αλλαγή της θέας, η δυνατότητα του σπιτιού να αλλάξει θέση πάνω στον άξονα που αποτελεί το θεμέλιό του επιτρέπει και την καλύτερη προσαρμογή της εσωτερικής του ατμόσφαιρας στις εξωτερικές συνθήκες. Ετσι, ο Λότα μπορεί και εξοικονομεί σημαντικά σε επίπεδο ενέργειας. Από τις πρώτες εξάλλου σκέψεις του ήταν να χτίσει αυτό το σπίτι με τρόπο ώστε να μπορεί να έρχεται πολύ κοντά στο έδαφος για να επωφελείται από τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες που προσφέρει αυτό.
Γι' αυτό και το σπίτι που είναι χτισμένο στο Βέλκε Χαμρί, μια περιοχή που βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα μακριά από την Πράγα, ήταν υποψήφιο και για το βραβείο Ε.ON Energy Globe Award που δίνεται σε καινοτομίες που εξασφαλίζουν σωστή διαχείριση της ενέργειας. Η είσοδος του σπιτιού αυτού μοιάζει με την είσοδο των σπιτιών των Χόμπιτ αφού το περίβλημά της είναι λάσπη που έχει θωρακιστεί ακόμα περισσότερο με γρασίδι. Η δύο επάνω όροφοι ωστόσο είναι άκρως φουτουριστικοί και θυμίζουν τους πύργους επικοινωνιών που υπάρχουν σε διάφορες μεγάλες πόλεις του κόσμου. Πόσο κόστισε όμως αυτό το μοναδικό σπίτι που εξοικονομεί σημαντικά σε επίπεδο ενέργειας; Ο ίδιος ο Λότα αδυνατεί να υπολογίσει, επειδή, όπως εξηγεί, ξεκίνησε να χτίζεται από την εποχή που ήταν ακόμα το σοσιαλιστικό καθεστώς κα τα οικονομικά δεδομένα της χώρας ήταν τελείως διαφορετικά.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget