Αλίας Μαρία



Το σκληρό, ρεαλιστικό πορτρέτο μιας νεαρής γυναίκας και ταυτόχρονα μιας ολόκληρης χώρας (Κολομβία), που πασχίζει να ξεφύγει από τον κύκλο της βίας.


Η Μαρία, μία 13χρονη αντάρτισσα, αναλαμβάνει μαζί με 3 συντρόφους της να μεταφέρει το νεογέννητο παιδί του διοικητή της στην ασφάλεια μιας γειτονικής πόλης, περνώντας μέσα από τη ζούγκλα, κι ενώ γύρω τους μαίνονται οι βίαιες διαμάχες ανάμεσα στους αντάρτες και στις στρατιωτικές δυνάμεις. Όμως κανείς δεν γνωρίζει το μυστικό που κρύβει η ίδια: η Μαρία είναι κι αυτή έγκυος, παρότι η τεκνοποιία είναι απαγορευμένη στις τάξεις των ανταρτών.

alias maria

Μέσα από την πυκνή βλάστηση της ζούγκλας, η κάμερα του José Luis Rugeles, ανοίγει δρόμο προς τη σωτηρία για την Μαρία και τους συντρόφους της. Η δύσκολη αποστολή που έχουν αναλάβει αποτελεί ουσιαστικά μια θρησκευτική παραβολή με το νεογέννητο μωρό να κρατά το ρόλο ενός Μεσσία που συμβολίζει την ελπίδα και πρέπει πάση θυσία να μείνει ζωντανό. Η ωμή, αφτιασίδωτη, νεορεαλιστική αφήγηση του Rugeles στη μόλις δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, «παντρεύει» κατάλληλα το φημισμένο λατινοαμερικανικό ποιητικό ρεαλισμό (το ατέρμονο πράσινο της ζούγκλας γίνεται ένα με τις στολές των ανταρτών) με εικόνες αποτρόπαιες από τη φρίκη του πολέμου.

Η πολιτική άποψη του είναι τεκμηριωμένη και απόλυτη: σε αυτόν τον εμφύλιο σπαραγμό (οι αριστεροί αντάρτες του FARC απέναντι στις κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις αλλά και τους παραστρατιωτικούς αμερικανούς όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα σε μια σκηνή) δεν υπάρχουν νικητές ή ηττημένοι, παρά μόνο χαμένοι ή νεκροί.

Μέσα από τα μάτια της ανήλικης ηρωίδας που βρίσκεται ένα σκαλί μόλις μακριά από την πρόωρη και βίαιη ενηλικίωση της, παρακολουθούμε το ολέθριο έγκλημα που συντελείται από τις ένοπλες συγκρούσεις στην Κολομβία: ολόκληρες πόλεις ρημάζονται, άνθρωποι πεθαίνουν, γονείς χάνουν τα παιδιά τους. Μέσα στο χάος αυτό η ηρωίδα θα προσπαθήσει να διατηρήσει ζωντανή την ανθρωπιά της. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μείνει ζωντανή η ελπίδα. Αναγκαστικά κάποια στιγμή θα μείνει μόνη και μετέωρη απέναντι στο έγκλημα που διαπράττεται γύρω της.

Με ερασιτέχνες ηθοποιούς, πολλοί εκ των οποίων υποδύονται τους εαυτούς τους και μια «ψευδοντοκιμαντερίστικη» αντίληψη χάρη σε μια ειδική κάμερα, το «Alias Maria» είναι ένα στιβαρό αντιπολεμικό δράμα δοσμένο μέσα από το βλέμμα μιας γυναίκας, που μιλάει για τις ανοιχτές πληγές ενός λαού ο οποίος τολμάει ακόμη να ελπίζει σε μια άλλη, καλύτερη ζωή.



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget