7 κανόνες για το στυλ που οφείλουμε στους Βρετανούς

Δεν είναι μόνο η μουσική, ο Shakespeare, το τσάι και ο Sherlock Holmes (και πολλά πολλά άλλα). Ανάμεσα σ' εκείνα τα βασικά που θα χρωστάμε αιώνια στη Γηραιά Αλβιώνα είναι η συμβολή της στο ντύσιμό μας. Το βρετανικό στυλ είναι εκλεκτό, «καθαρό» και περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δίνει σημασία στο σωστό ράψιμο των ρούχων. Οι Βρετανοί πιο σεμνά και ταπεινά από τους Ιταλούς (το αντίπαλον δέος) έχουν κυριαρχήσει στην ενδυματολογική κουλτούρα. Κανείς βέβαια δεν ξεχνάει τις κατά καιρούς trash φάσεις της παρακμής του, αλλά κατά κανόνα το βρετανικό ντύσιμο έχει κλασικές, μινιμαλιστικές, κομψές βάσεις. Αυτές οι βάσεις σήμερα συνοψίζονται στα εξής:

1. Αυτό το γνωστό «less is more»

Ο τυπικός Βρετανός είναι ντυμένος απλά αλλά μεστά. Δηλαδή δεν παστώνει το outfit με πολλά αξεσουάρ αλλά εστιάζει στο κόψιμο, το ύφασμα και τις λεπτομέρειες που διέπουν αυτά τα παραπάνω. Αντιπροσωπευτική περίπτωση βρετανικής στιλιστικής ιδιοσυγκρασίας ο ηθοποιός Bill Nighy, ο οποίος φημίζεται για τα bespoke του μπλε κοστούμια, τα οποία φοράει σχεδόν αποκλειστικά. Οι συμπατριώτες του τον επικροτούν ψηφίζοντάς τον σχεδόν σταθερά στις λίστες με τους πιο καλοντυμένους άντρες της χώρας τους. Αυτό φανερώνει μια γενικότερη φιλοσοφία η οποία συνοψίζεται ως: «Βρες ένα στυλ, όσο πιο απλό και έξυπνο γίνεται και υπηρέτησέ το για πάντα».

2. Να φοράς πάντα κάτι άψογα ραμμένο

Οι Βρετανοί θεωρούν πως ένα πολύ καλό κομμάτι σε μια εμφάνιση μπορεί να υπερκαλύψει τα όποια λαθάκια ίσως έχουν ξεφύγει ή σ' ένα λουκ που δεν αποτελείται από ιδιαίτερα ποιοτικά ρούχα. Για παράδειγμα, φοράς ένα τζην και ένα t-shirt της σειράς; Συνδύασέ το μ' ένα ποιοτικό παπούτσι ή ένα αψεγάδιαστο παλτό ή jacket.

3. Να τολμάς στους συνδυασμούς

Στα πολύ casual τους οι Βρετανοί ήταν, είναι και θα είναι εκκεντρικοί. Η βιομηχανία τους διαθέτει μια πολύ επαναστατική πτέρυγα, ακραίας δημιουργικότητας. Σε μας όλο αυτό φτάνει ως μία πρόκληση για αναμείξεις διαφορετικών χρωμάτων και κυρίως υφασμάτων στο καθημερινό τους ντύσιμο σε στρώσεις (το γνωστό layering).

4. Να εμπνέεσαι από εκείνη

Beau Brummel, Noel Coward, David Bowie, Boy George είναι οι κεντρικοί στη λίστα των Βρετανών που τόλμησαν να εκδηλώσουν τη λιγότερο αρρενωπή πλευρά τους μέσα από τα ρούχα τους. Τάση που εκφράστηκε κυρίως μέσα από υφάσματα που αποτελούν σήμα κατατεθέν της γυναικείας μόδας, όπως το μετάξι και το βελούδο. Μεταξύ μας, και τα εμβληματικά skinny παντελόνια που φοριούνται σωρηδόν από τις αντρικές βρετανικές μπάντες κι αυτά γυναικείο δάνειο είναι.

5. Να ξεχωρίζεις με μέτρο

Ο Oscar Wilde είχε πει το «Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι», το οποίο διέπει σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη των Βρετανών για τη μόδα. Σε αντίθεση με τους Αμερικανούς οι οποίοι αισθάνονται καλύτερα όταν μοιάζουν μεταξύ τους, οι Άγγλοι επιδιώκουν να κάνουν τη διαφορά και να δείχνουν μοναδικοί μέσα στα ρούχα τους, χωρίς ωστόσο να κραυγάζουν ή να ανταγωνίζονται. Ο κλασικός Βρετανός θα εστιάσει στο σχέδιο και όχι τόσο στο χρώμα για να ξεχωρίσει.

6. Να εμπνέεσαι από τον κόσμο...

Χαρακτηριστικό της σύγχρονης βρετανικής κουλτούρας είναι η άντληση έμπνευσης από τον κόσμο και ό,τι συμβαίνει σ' αυτόν. Το ίδιο ισχύει και στο κεφάλαιο «μόδα». Οι καταβολές του βρετανικού στυλ είναι ουσιαστικά γήινες κι αυτό έχει ως συνέπεια η μόδα να καθιερώνεται πλέον στους δρόμους αντί για τις πασαρέλες. Το Λονδίνο αποτελεί μητρόπολη του street style, ενώ πολλοί σχεδιαστές που δημιουργούν στους κόλπους του, όπως ο Olive Spencer, εμπνέονται από τους λαούς και τους πολιτισμούς που ζουν στα πιο βαθιά σημεία της πόλης αυτής.

7. ...και την ιστορία

Από τις στρατιωτικές στολές της Savile Row, μέχρι την εργατική περιβολή που μαζικά παρήγαγαν τα μεγάλα εργοστάσιο του βρετανικού Βορρά και το περίφημο κυνηγετικό outfit, η σύνδεση του βρετανικού στυλ με την ιστορία της χώρας ήταν ανέκαθεν άρρηκτη. Η νοοτροπία είναι γενικώς «in-house» και χάρη σ' αυτήν έχουμε εμείς σήμερα μέσα στη ντουλάπα μας τις γαλότσες, τα ταρτάν, τα tweed και μερικά ακόμα μάλλινα υφάσματα.




πηγη




Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget