Τρεις Ελληνες μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη

Ανακατατάξεις κορυφής περιέχει η εφετινή λίστα του Forbes με τους «Κροίσους» του πλανήτη. Ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Κάρλος Σλιμ παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη, αλλά οι ειδικοί, μάλιστα, προειδοποιούν ότι η λίστα του 2014 ίσως να επιστρέψει στην πρώτη θέση ο Μπιλ Γκέιτς. Τρεις Ελληνες, ένας Ελληνοκύπριος και αρκετοί Αμερικανοί ομογενείς περιλαμβάνονται μεταξύ των 1.342 ανθρώπων που διαθέτουν προσωπική περιουσία άνω του 1 δισ. δολαρίων.
Ο Σπύρος Λάτσης παραμένει ο πλουσιότερος Ελληνας πολίτης. Με προσωπική περιουσία 3,3 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει την 412η θέση στην κατάταξη. Ο ηλικίας 66 ετών επιχειρηματίας δραστηριοποιείται, ως γνωστόν, στους κλάδους των τραπεζών και της ναυτιλίας.
Στην 527η θέση της λίστας του Forbes βρίσκεται ο ηλικίας 51 ετών μεγαλομέτοχος του ομίλου πρώτων υλών Glencore, Αριστοτέλης Μυστακίδης. Η προσωπική του περιουσία αποτιμάται στα 2,7 δισ. δολάρια.
Στην 554η θέση της λίστας με προσωπική περιουσία 2,6 δισ. δολαρίων βρίσκεται το όνομα του Φίλιππου Νιάρχου. Ο ηλικίας 59 ετών γόνος της παλαιάς εφοπλιστικής οικογένειας αναφέρεται από το αμερικανικό περιοδικό ως συλλέκτης έργων τέχνης.
Στην 1.332η θέση βρίσκεται ο ελληνοκύπριος Στέλιος Χατζηιωάννου με περιουσία 1,05 δισ. δολαρίων. Στην στήλη με τις δραστηριότητες του ηλικίας 46 ετών «Stelios» το Forbes αναφέρει την αεροπορική εταιρεία easyJet, την κορωνίδα της αυτοκρατορίας του πολυσχιδούς επιχειρηματία.
Στην 1.268η θέση της λίστας με περιουσία 1,1 δισ. δολαρίων βρίσκεται ένας ακόμη κύπριος επιχειρηματίας, ο Σουάτ Γκιουσέλ. Πρόκειται βεβαίως για Τουρκοκύπριο, που γεννήθηκε στην Πάφο πριν από 61 χρόνια και δραστηριοποιείται στον κλάδο των ακινήτων, ενώ έχει ιδρύσει και εκμεταλλεύεται το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Near East University, που λειτουργεί στην κατεχόμενη Λευκωσία.
Ως Κύπριος καταγράφεται και ο πλουσιότερος Νορβηγός στον πλανήτη! Πρόκειται για τον ηλικίας 58 ετών Τζον Φρέντρικσεν, ο οποίος με περιουσία 11,5 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει την 87η θέση της λίστας του Forbes. Ο Φρέντρικσεν έχει το μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων στον κόσμο και αποφάσισε να αποποιηθεί τη νορβηγική υπηκοότητα και να αποκτήσει κυπριακό διαβατήριο για ευνόητους φορολογικούς λόγους.
Στη Νορβηγία ο συντελεστής φορολόγησης των εταιρειών είναι 28% και ο ανώτατος συντελεστής φορολόγησης φυσικών προσώπων είναι 47,8%. Στην Κύπρο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 10% και 35%.

Οι Ελληνοαμερικανοί
Ως πλουσιότερος Ελληνοαμερικανός καταγράφεται από το Forbes ο Τζον Κατσιματίδης. Ο ηλικίας 64 ετών επιχειρηματίας, που δραστηριοποιείται στους κλάδους των πετρελαίων, των ακινήτων και των σούπερ μάρκετ βρίσκεται στην 458η θέση της λίστας με προσωπική περιουσία 3 δισ. δολαρίων.
Ακολουθεί στην 554η θέση με 2,6 δισ. δολ. ο Τομ Γκορς, 49 ετών, που ασχολείται με τις επενδύσεις. Ο ίδιος και η εταιρεία του Platinum Equity είναι ιδιοκτήτες της ομάδας μπάσκετ του ΝΒΑ Detroit Pistons.
Ο Τομ Γκορς έχει έναν μεγαλύτερο αδελφό, τον ηλικίας 59 ετών Αλεκ Γκορς, ο οποίος ασχολείται επίσης με τις επενδύσεις και με περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων καταλαμβάνει την 792η θέση της λίστας. Οι αδελφοί Γκορς γεννήθηκαν στη Ναζαρέτ του Ισραήλ από Ελληνα πατέρα και Λιβανέζα μητέρα.
Μεταξύ των δύο Γκορς μεσολαβούν στην 736η θέση ο Τζορτζ Αργυρός (76 ετών με περιουσία 2 δισ. δολ.) που ασχολείται με τα ακίνητα και τις επενδύσεις και ο ηλικίας 84 ετών Μιχαήλ Ζαχαρής, στην 792η θέση μαζί με τον Αλεκ Γκορς και περιουσία 1,9 δισ. δολαρίων.
Ο Μιχαήλ Ζαχαρής δραστηριοποιείται στον κλάδο του φαρμάκου. Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ωνάση και αντιπρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής.
Στην 1.175η θέση με περιουσία 1,2 δισ. δολαρίων βρίσκεται ο ηλικίας 66 ετών Ντιν Μητρόπουλος, που δραστηριοποιείται στις επενδύσεις, ενώ στην 1.342η θέση με περιουσία 1 δισ. δολαρίων ο αειθαλής Αλεξ Σπάνος, από τους γνωστότερους Ελληνες της Αμερικής, ο οποίος εφέτος θα κλείσει αισίως τα 90 χρόνια του.

Κινδυνεύει ο Σλιμ
Κατά τα άλλα, στην κορυφή (και) της εφετινής κατάταξης βρίσκεται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ο ηλικίας 73 ετών Κάρλος Σλιμ με προσωπική περιουσία 73 δισ. δολαρίων. Πολύ κοντά του, όμως, πλησίασε ο «κύριος Microsoft» Μπιλ Γκέιτς (έφθασε αισίως τα 58) με περιουσία 67 δισ. δολαρίων.
Οπως γράφει ο Κρέιτον Χάρισον στο Bloomberg, λιβανέζικης καταγωγής Σλιμ κινδυνεύει να χάσει την πρωτιά επειδή περιορίζονται δραματικά οι επενδύσεις στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο στην Ευρώπη. Η America Movil, η εταιρεία του Σλιμ, κυριαρχεί στο Μεξικό και τη Λατινική Αμερική, αλλά «οι νομοθέτες και οι εποπτικές αρχές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την εταιρεία, την οποία πιέζουν διαρκώς με ασφυκτικούς ελέγχους».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα ο Κάρλος Σλιμ έχασε το… 10% της περιουσίας του (λόγω κυρίως της κατάρρευσης της μετοχής της America Movil), σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Ο «κύριος Zara»
Στην τρίτη θέση (μετά τον δεύτερο Γκέιτς) με περιουσία 57 δισ. δολαρίων  σκαρφάλωσε ο ηλικίας 76 ετών ισπανός επιχειρηματίας Αμάνθιο Ορτέγκα, ιδιοκτήτης των καταστημάτων ένδυσης και  υπόδησης Zara (και πολλών άλλων εμπορικών επωνυμιών).
Στην τέταρτη θέση έπεσε ο (κάποτε δεύτερος μετά τον Γκέιτς) ζωντανός θρύλος των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ, ο οποίος προσφάτως εξαγόρασε την εταιρεία συσκευασμένων τροφίμων Heinz. Ο επονομαζόμενος «σοφός της Ομάχα» ή και «λιοντάρι της Ομάχα» κλείνει εφέτος τον Αύγουστο τα 83 έτη της ηλικίας του.
Η πρώτη πεντάδα κλείνει με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Oracle Λάρι Ελισον. Η περιουσία του Ελισον εκτινάχθηκε στα 43 δισ. δολάρια χάρη στην εκτίναξη της μετοχής της Oracle κατά 20% υψηλότερα το τελευταίο 12μηνο. Ολα καλά για τον Ελισον, εκτός από το ότι απέκτησε κι αυτός τα χρονάκια του – εφέτος κλείνει τα 69.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget