To fitness της Σαρακοστής


Η νηστεία της Σαρακοστής είναι ένα προσωπικό θέμα για πολλούς, βαθιά θρησκευτικό για μερικούς. Και, κανονικά, γίνεται εν κρυπτώ (Ματθ. 6: 16-18). Ωστόσο στις μέρες μας -και για όποιον την ακολουθεί πιστά- η νηστεία δεν περνά απαρατήρητη. Όταν δεν παραγγέλνεις κρέας στο εστιατόριο, όταν στο γραφείο φέρνεις μόνο χορτόπιτες και μακαρόνια με ντομάτα και όταν χάνεις 10 κιλά σε ένα μήνα, όλοι οι φίλοι σου το έχουν καταλάβει: νηστεύεις. Και καλά κάνεις. Το γιατί, θα το μάθεις εδώ. Το τι πρέπει να προσέχεις, πάλι εδώ. Το πώς θα μπορείς να παίρνεις την απαραίτητη ενέργεια που σου αφαιρεί η αποχή από το κρέας, κι αυτό εδώ θα το μάθεις.

Η Σαρακοστή θα ρυθμίσει τους δείκτες της υγείας σου


> Η άφθονη πρόσληψη λαχανικών και φρούτων θα σε φορτώσουν με βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Αυτό, έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί σπουδαία θωράκιση ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.
> Η αποχή από ζωικά λιπαρά μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επίσης συμβάλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
> Το σαρακοστιανό μενού ευνοεί και τη λειτουργία του εντέρου αποτοξινώνοντας πλήρως τον οργανισμό σου μέσω των νεφρών και της επιδερμίδας σου.

Η νηστεία των σαράντα ημερών δεν είναι για όλους

Μάλιστα, σπάνια συναντάται και στην Αγία Γραφή. Ο Μωυσής νήστεψε για σαράντα μέρες και νύχτες περιμένοντας τους Νόμους του Θεού στο όρος Σινά. Ο προφήτης Ηλίας αναφέρεται επίσης. Και ο Ιησούς άρχισε την επίγεια διακονία του με νηστεία για σαράντα ημέρες. Ο Μωυσής, ο Ηλίας κι ο Ιησούς. Τρεις άνθρωποι όλοι κι όλοι στη Βίβλο.

Δεν είναι ίδιες όλες οι νηστείες

Ο Μωυσής δεν έφαγε ούτε ήπιε τίποτε -μην το δοκιμάσεις, είναι θανατηφόρο. Κάθε ανθρώπινη νηστεία μπορεί να έχει διαφορετική διάρκεια ή να αποκλείει διαφορετικές τροφές. Μπορεί κάποιος λιχούδης να απαρνηθεί για σαράντα μέρες τα γλυκά –για τα δικά του μέτρα, αυτό είναι πολύ αυστηρή νηστεία. Δεν είναι ανάγκη να φτάσεις στα θρησκευτικά άκρα και να μην τρως ούτε λάδι. Το επίπεδο της νηστείας καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία, τη σωματική και πνευματική δραστηριότητα και, κυρίως, με τη γενική κατάσταση της υγείας σου τη δεδομένη περίοδο.

Πώς θα βοηθήσεις το σώμα σου να αντέξει μια πολυήμερη νηστεία


> Η πρόληψη της δυσκοιλιότητας είναι ένα καίριο ζητούμενο. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και ωμών λαχανικών και το πλιγούρι βρώμης θα κρατούν το έντερό σου σε ομαλή λειτουργία. Για τους ίδιους λόγους απόφυγε και τα συμπληρώματα πρωτεΐνης ή τα διαιτητικά ροφήματα με γλυκαντικές ουσίες.
> Πίνε πολλά υγρά και φυσικούς χυμούς για να μην αφυδατώνεσαι.
> Να αναμένεις κάποιες σωματικές ενοχλήσεις εξαιτίας της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Μπορεί να έχεις φευγαλέες ζαλάδες, κόπωση ή υπνηλία. Ευτυχώς ο καφές είναι νηστίσιμος. Και τα συμπληρώματα, επίσης.

Πώς θα λύσεις το ζωτικό θέμα της έλλειψης πρωτεΐνης

Η πολυήμερη αποχή από ζωικές τροφές στερεί το μυϊκό σου σύστημα από πολύτιμη πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μπορείς όμως να υποκαταστήσεις τη ζωική πρωτεΐνη με νηστίσιμη ζωική ή αμιγώς φυτική χωρίς να δεις καμία διαφορά στην δύναμη, την αντοχή και τις επιδόσεις σου στο γυμναστήριο.
> Κατ’ αρχάς υπάρχουν τα θαλασσινά: χταπόδι, καλαμαράκι, γαρίδες και άλλα μαλάκια περιέχουν ίδια ποιότητα πρωτεΐνης με αυτή του κρέατος, του ψαριού ή του κοτόπουλου και η οποία πέπτεται πιο εύκολα.
> Παράλληλα, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια, όπως και τα όσπρια, η σόγια και το σουσάμι ή ο χαλβάς, περιέχουν πρωτεΐνη. Χαμηλής βιολογικής αξίας σε σχέση με του κρέατος βέβαια, αλλά πρωτεΐνη.
> Συνδυάζοντας σωστά όσπρια με δημητριακά, η πρωτεϊνική πρόσληψη του οργανισμού σου θα σου επιτρέπει να γυμνάζεσαι όπως και πριν τη νηστεία. Δες γιατί:
Τα όσπρια είναι πλούσια σε δύο αμινοξέα, τη λυσίνη και τη θρεονίνη, αλλά υπολείπονται σε μεθειονίνη. Όμως το ρύζι και άλλα δημητριακά είναι πηγές μεθειονίνης, ενώ υπολείπεται σε λυσίνη. Συνεπώς, τρώγοντας φακές μαζί με ρύζι ή ρεβίθια μαζί με καλαμπόκι και βρώμη ή φασόλια με μαύρο ψωμί ολικής άλεσης, καταναλώνεις ισάξια πρωτεΐνη με αυτή μιας ζουμερής μοσχαρίσιας μπριζόλας.
> Επένδυσε και στα μανιτάρια. Τα 2/3 των θερμίδων τους προέρχονται από υδατάνθρακες και το 1/3 από καθαρή πρωτεΐνη.

Τι θα απογίνουν οι μυς σου που με τόσο κόπο απόκτησες;

Πηγαίνοντας από μια τυπική δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας -με πολλή ζωική πρωτεΐνη- σε μια δίαιτα νηστείας, σίγουρα θα σοκάρεις το σώμα σου. Αναμφίβολα θα χάσεις ένα ποσοστό μυϊκού όγκου. Αλλά όχι πολύ. Υπάρχει μόνο μία λύση που πρέπει να ακολουθήσεις για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια μυϊκού ιστού: συνέχισε να προπονείσαι. Και μην χαμηλώσεις την ένταση. Αυτό μπορεί να ακούγεται δύσκολο όταν νηστεύεις, αλλά χάρη στα φυσικά σάκχαρα που περιέχουν οι χυμοί των φρούτων θα αισθάνεσαι αρκετά ενεργός –εφ’ όσον επιλέξεις σύντομες προπονήσεις αντί για παρατεταμένα και σκληροπυρηνικά προγράμματα. Υπάρχουν επίσης τα μακαρόνια, το ρύζι, ο χαλβάς για να διατηρούν την ενέργειά σου ακμαία. Μένονας πιστός στην ρουτίνα του γυμναστηρίου, στο τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας (τελευταία εβδομάδα νηστείας), θα έχεις χάσει πολλά κιλά λίπους.
Και οι μύες σου, αν και ελαφρώς μειωμένοι, θα δείχνουν πιο γραμμωμένοι και στεγνοί.
Αυτό και μόνο αξίζει τόση νηστεία.




πηγη



Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook και ενημερωθείτε για ό,τι νέο.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget