Ένα ρολόι από Ζάλιο που προκαλεί ζάλη



Η αναζήτηση για νέα υλικά είναι μια από τις πιο αγαπημένες περιπέτειες της ωρολογοποιίας. Όλο και περισσότερες φίρμες τα τελευταία χρόνια δείχνουν να περιφρονούν τα… ταπεινά μέταλλα, όπως το ατσάλι και το χρυσό, από τα οποία φτιάχνονταν τα ρολόγια τόσα χρόνια. Κάποιοι το φτάνουν στα άκρα, κατασκευάζοντας μοντέλα από ξύλο ή βρίσκοντας φλοίδες από μετεωρίτες για να τα διακοσμήσουν.

Ο αμερικανικός οίκος Harry Winston, πρώτα σπουδαίος κοσμηματοποιός και μετά κορυφαίος ρολογάς - με ελβετική παράδοση - έρχεται να κάνει τη διαφορά στα υλικά, παρουσιάζοντάς μας το ζάλιο, που είναι όλο δικό του…


 


Η πατέντα για το κράμα αυτό αλουμινίου και ζιρκονίου ανήκει στο Harry Winston και το Project Z ήταν μια πρωτοβουλία που ο Ron Winston, τότε αφεντικό της εταιρείας, πήρε το 2004, κατασκευάζοντας υλικά εμπνευσμένα από την αεροδιαστημική και την αγάπη του για τη μεταλλουργία. Το απόθεμα του οίκου σε ζάλιο έμεινε για πάνω από μια δεκαετία στις αποθήκες της εταιρείας, περιμένοντας να βγει για να χρησιμοποιηθεί σε κάποια ιδιαίτερη στιγμή.





Το ζάλιο είναι ένα κράμα ζιρκονίου και αλουμινίου που αντέχει σε κάθε μορφής διάβρωση, είναι φοβερά σκληρό και ανθεκτικό, αλλά την ίδια ώρα πολύ δύσκολο να δουλευτεί και να γίνει κάσα ρολογιού. Γι’ αυτό και ο Harry Winston όλα αυτά τα χρόνια το χρησιμοποίησε μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, για μοντέλα σε πολύ περιορισμένη έκδοση.






Το Harry Winston Project Z9 είναι το πιο πρόσφατο και πιο φιλόδοξο από αυτά. Είναι ένα ρολόι με μηχανισμό που υποστηρίζει flyback χρονογράφο και στεγάζεται μέσα σε μια κάσα ζαλίου, διαμέτρου 44,2 χιλιοστών. Πρόκειται για ένα skeleton μοντέλο, με πολύ ιδιαίτερο σχεδιασμό και έναν εκπληκτικό μηχανισμό που έχει χρονισμό 36.000 δονήσεων το λεπτό, με ένα μπαλανσιέ από πυρίτιο. Φυσικά πρόκειται για μια περιορισμένη έκδοση που θα κυκλοφορήσει μόνο σε 100 κομμάτια, με τιμή περίπου 20.000 ευρώ το καθένα.











Πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget