Έτσι θα απολαμβάνεις κάθε μπίρα στο 100%

Τίποτα δεν είναι καλύτερο από μία δροσερή μπίρα ως «φάρμακο» για μία πολύ ζεστή μέρα ή ως ομοιοπαθητική θεραπεία για ένα κρύο απόγευμα. Ειδικά εδώ, στα δικά μας, Μεσογειακά μέρη, έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε την μπιρίτσα μας κατευθείαν από το ψυγείο, για να σβήσουμε την δίψα μας, βάζοντας τη μέχρι και σε ειδικά παγωμένα ποτήρια. Μέχρι εδώ καλά. Αν, όμως, το ζητούμενο δεν είναι το σβήσιμο της δίψας αλλά η απόλαυση της γεύσης μιας μπίρας, τα πράγματα αλλάζουν.

Κατά καιρούς έχουν ακουστεί πολλά για το ποια είναι η σωστή θερμοκρασία την οποία καταναλώνεται μια μπίρα. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι συνηθίζουν να χλευάζουν τους Βρετανούς που την απολαμβάνουν χλιαρή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες Irish και Briton pubs, έχουν ειδικούς κάλυκες για όσους επιθυμούν το ζύθο τους extra cold - για τους τουρίστες, δηλαδή. Για εμάς...

Σύμφωνα, όμως, με το Beer Sommelier - που ειδικεύεται στον αγαπημένο μας ζύθο όσο κανένας άλλος ιστότοπος - κάθε μπίρα έχει τη δική της σωστή θερμοκρασία για να την πιεις.

Για τις περίπλοκες stouts, τις πικρές και τις «άσπρες», το πάγωμα σημαίνει μηδέν γεύση. «Η θερμότητα κάνει τα μόρια που βρίσκονται στον ζύθο πιο ενεργά. Έτσι, όσο πιο ζεστή είναι η μπίρα, τόσα περισσότερα αρώματα και γεύσεις θα βγάλει» αναφέρει ο Matt Simpson από το Beer Sommelier.

Οι light μπίρες και αυτές που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θα πρέπει να σερβίρονται αρκετά δροσερές. Όχι παγωμένες. Δροσερές. «Βρίσκονται, γευστικά, τόσο κοντά στο νερό που ακόμη και αν αυξήσεις την θερμότητα δεν θα βγάλεις τίποτε παραπάνω από την γεύση τους» εξηγεί ο Simpson.

Για τις dubbels, τις tripels, τις imperials και όλες όσες περιέχουν μία καλή και δυνατή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ο Simpson εκτιμά ότι οι 12 βαθμοί Κελσίου, είναι η ιδανική θερμοκρασία (σ.σ.: ονομάζεται και «cellar temperature» γιατί προτιμάται στα κρασιά).

Τέλος οι pilsners και οι porters -οι πιο mainstream μπίρες δηλαδή- είναι καλό να σερβίρονται σε θερμοκρασίες από 4 ως 7 βαθμούς Κελσίου. Πώς θα πετύχεις μία τέτοια θερμοκρασία; Ο Simpson προτείνει να τις βγάλεις από το ψυγείο και να τις αφήσεις για 15 με 20 λεπτά πριν τις ανοίξεις. Αξίζει να σημειωθεί πως, αν είσαι λάτρης της μαύρης, η Guinness, παρότι έχει 4% αλκοόλ και κανονικά θα έπρεπε να πίνεται παγωμένη, αποτελεί εξαίρεση λόγω της πολυσύνθετης ζυθοποίησης της. Και με την Guinness δεν παίζεις.

Τώρα θα μπορείς να φερθείς στην μπίρα σου όπως της αρμόζει.





Πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget