Η διατροφή των Χριστουγέννων

Οι γιορτές των χριστουγέννων και του νέου έτους πλησιάζουν και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα εορτινά τραπέζια θα έχουν την τιμητική τους είτε στο δικό μας χώρο είτε σε σπίτια συγγενών και φίλων. Κατα την περίοδο των εορτών γενικά όλοι χαλαρώνουμε, ξεχνάμε τις σκοτούρες για λίγο και βρίσκουμε την ευκαιρία να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας με αγαπημένα μας πρόσωπα με την συνοδεία φαγητού, γλυκών και οινοπνευματοδών ποτών.

Λόγω των διατροφικών πειρασμών που προσφέρονται κατα την διάρκεια των εορτών αρκετοί ξεπερνούν τα όρια κατανάλωσης σε φαγητό και ποτό με το σκεπτικό ότι θα προσέξουν τη διατροφή τους μετά τις εορτές για να χάσουν τα κιλά που έχουν προστεθεί. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν επιτυγχάνεται. Σύμφωνα με έρευνες κατα την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων εορτών ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων προσλαμβάνει 1-3 κιλά. Πως μπορούμε λοιπόν να προσέξουμε την διατροφή μας κατα την διάρκεια των εορτών για να αποφύγουμε την συσσώρευση περιττών κιλών;

  Να μην αποφεύγουμε ή να αρκούμαστε σε ελαφρά γεύματα κατα την διάρκεια της ημέρας γιατί είμαστε καλεσμένοι το βράδυ για φαγητό. Όσο περισσότερο πεινάμε την ώρα που θα πάμε σε ένα δείπνο τόσο περισσότερο φαγητό θα καταναλώσουμε. Συνεπώς πρέπει να τρώμε κανονικά γεύματα κατα την διάρκεια της μέρας για να μειώνεται έτσι η ποσότητα κατανάλωσης φαγητού κατα τη διάρκεια του δείπνου.
  Στο μπουφέ να προτιμάμε συνήθως την κατανάλωση λαχανικών με τη συνοδεία κρεατικών χωρίς λίπος ή ψαριού στη σχάρα. Τρώμε με μέτρο και αποφεύγουμε τη λήψη τηγανητών ή τροφίμων που σερβίρονται με σάλτσες πλούσιες σε λιπαρά όπως μακαρονάδες με άσπρες σάλτσες.
  Περιορίζουμε οσο μπορούμε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε. Αποφεύγουμε τα ποτά τύπου κοκτείλ γιατί είναι πλούσια σε θερμίδες και προτιμάμε αλκοολούχα ποτά χωρίς προσμίξεις ή με την προσθήκη σόδας ή αναψυκτικών τύπου διαίτης.
  Καλό θα ήταν να ρίξουμε μια ματιά στο μπουφέ και να αποφασίσουμε απο πρίν τι θα βάλουμε στο πιάτο μας παρά να βάζουμε λίγο απ’ολα καθώς προχωράμε στη σειρά.
  Να περιορίσουμε οσο μπορούμε την κατανάλωση ξηρών καρπών που μπορεί να υπάρχουν στο τραπέζι.
  Καταναλώνουμε με μέτρο τα χριστουγεννιάτικα γλυκά. Ένα μελομακάρονο 70 γρ έχει περίπου 140 θερμίδες ενώ ένας κουραμπιές με βούτηρο γάλακτος 60 γρ έχει 110 θερμίδες. Οι θερμίδες φυσικά αυξομειώνονται ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής των γλυκών.

Σε περίπτωση που θα υποκύψουμε στους διατροφικούς πειρασμούς των χριστουγέννων και έχουν συσσωρεθεί περιττά κιλά, θα πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως μετα τις γιορτές μια υγιεινή διατροφή ουτως ώστε να τα αποβάλουμε. Όσο το καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολα θα τα χάσουμε. Θα πρέπει να τρώμε πολλά και μικρά γεύματα που εμπεριέχουν κυριώς λαχανικά, όσπρια ,φρούτα και ψάρι και φυσικά να αποφεύγουμε τους απλούς υδατάνθρακες π.χ ζάχαρη. Η εκγύμναση επίσης θα μας βοηθήσει σε γρηγορότερη αποβολή των περιττών κιλών.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget