Η φροντίδα του… φίλου μας!



Υπάρχει κίνδυνος
Αυτή την εποχή κυκλοφορεί στη χώρα μας η σκνίπα φλεβοτόμος, που, με το τσίμπημά της, μπορεί να μεταδώσει στο σκύλο το παράσιτο της λεϊσμανίασης. Δείτε πώς θα τον προστατεύσετε και πώς θα τον θεραπεύσετε, αν χρειαστεί.
Προφύλαξη
Τοποθετήστε του εντομοαπωθητικό περιλαίμιο με deltamethrin, που δρα για 8 μήνες. Ψεκάζετέ τον, όταν νυχτώνει, με εντομοαπωθητικό με citronella. Χρησιμοποιείτε στο μπάνιο του εντομοαπωθητικό σαμπουάν. Χορηγείτε του χάπια με allopurinol, από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι το Νοέμβριο, κάθε μήνα για μία εβδομάδα καθημερινά. Κάντε του εξετάσεις αίματος τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.
Εξέταση
Υπάρχουν δύο μορφές λεϊσμανίασης, η σπλαχνική και η δερματική. Γενικά, τα συμπτώματα είναι αδυναμία, πρήξιμο λεμφαδένων, ρινορραγία, απώλεια κιλών. Στη δερματική μορφή παρουσιάζει, επίσης, χοντρά «λέπια» στο δέρμα και δερματικές αλλοιώσεις στο πρόσωπο. Στη σπλαχνική, παθαίνει αρθρίτιδα -που τον κάνει να κουτσαίνει-, επίμονη διάρροια ή και νεφρική ανεπάρκεια. Κάποιες φορές, πάλι, η λεϊσμανίαση είναι ασυμπτωματική.
Θεραπεία
Με ενέσιμη θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει συνήθως δύο κύκλους, 21 ημερών ο κάθε ένας, με «διάλειμμα» 20 ημέρων. Παράλληλα με την ενέσιμη αγωγή, χορηγούνται στο σκύλο και χάπια με allopurinol. Η αντιμετώπιση της δερματικής λεϊσμανίασης είναι πιο εύκολη. Γενικά, το 25% των σκύλων θεραπεύονται εντελώς, ενώ το 50% συνεχίζουν να είναι ασυμπτωματικοί φορείς της ασθένειας. Αν συνεχίζει να είναι φορέας, μην παραλείπετε να τον υποβάλλετε σε αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο.
Μεταδοτικότητα;
Στην πραγματικότητα, η νόσος δεν μεταδίδεται ούτε από σκύλο σε σκύλο, ούτε από σκύλο σε άνθρωπο, παρά μόνο μετά από τσίμπημα ανθρώπου ή ζώου από τη σκνίπα φλεβοτόμο. Τα κρούσματα της νόσου στον άνθρωπο είναι ελάχιστα και ιάσιμα. Στο σκύλο, από την άλλη, είναι συνηθισμένα και συχνά μοιραία. Μην αμελείτε, λοιπόν, την προστασία του πιστού φίλου σας!

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget