Τα "Φιλαράκια" έγιναν ... Κινέζοι!



Παρέα εικοσάρηδων ζει σε μια μεγαλούπολη και συχνάζει σε καφετέρια όπου κάθονται στον ίδιο πάντα καναπέ. Η περιγραφή σάς θυμίζει κάτι; Κινεζικό κανάλι κατηγορείται ότι αντέγραψε με τη σειρά «iPartment» μία από τις πιο δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της αμερικανικής τηλεόρασης, «Τα Φιλαράκια».

Αν και υπάρχουν νόμοι, η κλοπή της πνευματικής ιδιοκτησίας έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πολλές χώρες του κόσμου. Παράδειγμα η Κίνα, όπου η νέα σειρά «iPartment» αποτελεί πρόκληση επειδή έχει ομοιότητες που «βγάζουν μάτια». Το σενάριο της σειράς κινείται γύρω από μια ομάδα νέων που βιώνουν την εμπειρία της μεγαλούπολης, εν προκειμένω της Σανγκάη, και μένουν σε μια πολυκατοικία σε αντικριστά διαμερίσματα. Ενας της παρέας είναι λέκτορας στο πανεπιστήμιο και ένας άλλος έχει ραδιοφωνική εκπομπή. Επαγγέλματα όχι πολύ διαφορετικά από εκείνα του παλαιοντολόγου Ρος και του ηθοποιού Τζόι.

Πρώτοι κατήγγειλαν τις ομοιότητες οι Κινέζοι μπλόγκερ, που εξέφρασαν τον θυμό τους ανεβάζοντας στιγμιότυπα από την οθόνη και από βίντεο. Ενας χρήστης με το όνομα Γκρέις έγραψε: «Πιστεύω ότι είναι επαίσχυντη πράξη. Αποτελεί ύβρη για τους Αμερικανούς τηλεοπτικούς παραγωγούς και επίσης ύβρη για Κινέζους σεναριογράφους και παραγωγούς που κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Ενας άλλος χρήστης αναρωτιέται: «Μήπως η σειρά “iPartment” απευθύνεται σε άτομα που γεννήθηκαν μετά τη δεκαετία του ’90 τα οποία δεν έχουν παρακολουθήσει τη σειρά “Τα Φιλαράκια;”»

Μετά τις αντιδράσεις οι Κινέζοι παραγωγοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν ότι πήραν κάποιες ιδέες από άλλους και ζήτησαν δημόσια συγγνώμη επειδή χρησιμοποίησαν αστεία ενός κωμικού χωρίς να αναφέρουν το όνομά του και προσφέρθηκαν να τον αποζημιώσουν για λογοκλοπή. Ομως, εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας παραγωγής της σειράς αρνήθηκε ότι έκλεψαν δυτικά σόου, και μάλιστα είπε ότι όσοι βρήκαν ομοιότητες με κλισέ σειρές τούς λείπει η φαντασία. «Δεν αντιγράφουμε την αμερικανική σειρά. Οι κωμωδίες έχουν στερεότυπα, όπως ωραίους άνδρες και γυναίκες, αστείους τύπους κλπ. Η δική μας σειρά δεν είναι προϊόν λογοκλοπής, αλλά ένα είδος φόρου τιμής στην αμερικανική σειρά» δήλωσε.
Tags

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget