Αντώνης Χατζηαντωνάς: Το Χόλιγουντ σε Ελληνικά χέρια



Θέλω να βοηθήσω να έρθει το Χόλιγουντ πίσω στα ελληνικά χέρια. Θέλω να κάνω ταινία τη ζωή της Μερκούρη και του Θεοδωράκη. Αυτά δηλώνει ο μοναδικός Ελληνας επιχειρηματίας και παραγωγός Αντώνης Χατζηαντωνάς, ο οποίος μέσα σε ελάχιστο χρόνο έγινε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα του Λος Αντζελες.
Η απόφασή του στα σαράντα έξι του να μετακομίσει μόνιμα από την Ελλάδα στο L.A μέσα σε δέκα ημέρες, η διεθνής ταινία «The battler», που μαζί με τον Μάνο Γαβρά ανέλαβαν την παραγωγή της και ξεκινά γυρίσματα στις επόμενες ημέρες, οι αμέσως επόμενες, πολυδάπανες παραγωγές με Αμερικανούς σταρ που ετοιμάζει, οι διεθνείς ταινίες που επιθυμεί να κάνει έχοντας ως επίκεντρο τη ζωή της Μελίνας Μερκούρη και του Μίκη Θεοδωράκη, η Ελλάδα που υπεραγαπά, η εταιρεία μόδας που έχει στη Μέκκα του σινεμά με τον Χριστόφορο Κοτέντο, αλλά και η επιθυμία του το Χόλιγουντ να γυρίσει ξανά στα χέρια των Ελλήνων είναι αυτά ονειρεύεται, σχεδιάζει και τον χαρακτηρίζουν.

«Θέλω να βοηθήσω να έρθει το Χόλιγουντ πίσω στα ελληνικά χέρια. Κακά τα ψέματα, είναι το σημείο που επηρεάζει πολιτιστικά όλον τον πλανήτη. Εάν τα καταφέρουμε, θα επαναφέρουμε στον πλανήτη στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού» εξομολογείται ο ευφυής επιχειρηματίας και παραγωγός, ο οποίος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο άνοιξε τα φτερά του για τη Μέκκα του παγκόσμιου κινηματογράφου, καταφέρνοντας όχι απλώς να διακριθεί αλλά να θεωρείται ένας από τους σημαντικούς παράγοντες του Χόλιγουντ.

Ο ίδιος μαζί με τον Ελληνα ηθοποιό Μάνο Γαβρά συμμετέχουν με την εταιρεία τους στην παραγωγή της ταινίας «The Battler», τα γυρίσματα της οποίας πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες στο Μίσιγκαν, και πραγματεύεται την αληθινή ιστορία ενός Αφροαμερικανού μπάτλερ που έζησε όλους τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Το φιλμ σκηνοθετεί ο Λι Ντάνιελς, ο οποίος είχε πρροταθεί στο παρελθόν για Οσκαρ, και πρωταγωνιστούν οι Νικόλ Κίντμαν, Λίαμ Νίσον, Οπρα Γουίνφρεϊ, Φόρεστ Γουίτακερ, Τζέιν Φόντα, Τζον Κιούζακ και Μάθιου Μακόναχι.

Η ΜΕΡΚΟΥΡΗ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ

Τα σχέδια του πολυμήχανου Αντώνη Χατζηαντωνά έχουν πολύ μεγάλο εύρος και ουσία. Ο ίδιος εξάλλου έχοντας στην καρδιά του την Ελλάδα, δεν κρύβει την ανάγκη του να προβάλει όσο περισσότερο γίνεται τη χώρα του.

«Θέλω να προωθήσω την Ελλάδα στο εξωτερικό και να ανατρέψω αυτήν την άσχημη εικόνα που υπάρχει. Εξετάζω ελληνοαμερικανικές παραγωγές αυτήν την στιγμή. Τις επόμενες ημέρες, έχω κανονίσει να συναντήσω τον Αλεξάντερ Πέιτζ, που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στο Χόλιγουντ. Θέλω να γίνουν δύο μεγάλες ελληνοαμερικανικές παραγωγές που θα προβάλλουν κάποιους μεγαλοφυείς Ελληνες. Θέλω να κάνω ταινία τη ζωή μεγάλων προσωπικοτήτων που ξεπέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας, όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Μίκης Θεοδωράκης».

Τι τον κέντρισε περισσότερο όμως σε αυτήν την επιθυμία του; «Εκτιμώ απεριόριστα τον Μίκη Θεοδωράκη. Εχει γράψει τρομερές όπερες, συμφωνίες και συγκλονιστικά κλασικά κομμάτια. Μπορεί να συγκριθεί στα ίσα με μερικούς από τους μεγαλύτερους συνθέτες του προηγούμενο αιώνα, όπως ο Μότσαρτ, ο Σοπέν και άλλοι. Το δυστύχημα είναι ότι, ενώ έχουμε μια τέτοια σημαντική προσωπικότητα στη χώρα μας, ειλικρινώς δεν ξέρω αν ποτέ την εκτιμήσαμε όσο έπρεπε. Στο εξωτερικό θαυμάζουν τον Μίκη περισσότερο απ’ ό,τι εμείς».

Οσο για τη Μελίνα Μερκούρη, δεν κρύβει ότι «ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα. Μια αληθινή σταρ και παράλληλα μια γυναίκα-σύμβολο για τη Δημοκρατία, που λατρεύτηκε στην Ευρώπη και την Αμερική. Ο σύζυγός της ο Ζυλ Ντασέν ακόμα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους πατέρες του Χόλιγουντ».

Ποιους ηθοποι [«Ο Μίκης Θεοδωράκης μπορεί να συγκριθεί στα ίσα με μερικούς από τους μεγαλύτερους συνθέτες του προηγούμενου αιώνα, όπως ο Μότσαρτ, ο Σοπέν και άλλοι».] ούς όμως θεωρεί ιδανικούς να ενσαρκώσουν τη ζωή των δύο τόσο σημαντικών προσωπικοτήτων; «Δεν θα υπάρχει ένα κεντρικό πρόσωπο σε κάθε ταινία αλλά δύο με τρεις ηθοποιοί, αφού θα παρακολουθούμε την ολότητα της ζωής τους. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να είναι σπουδαίοι και πολυτάλαντοι οι ηθοποιοί που θα παίξουν αυτούς τους ρόλους».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΟ L.A.

Ο Αντώνης Χατζηαντωνάς εξηγεί στην «Espresso της Κυριακής» πώς αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα όντας ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και να εγκατασταθεί μόνιμα στο Λος Αντζελες.

«Συνέβη όταν πάτησα τα σαράντα έξι. Πάντα με τραβούσε ο χώρος του θεάματος. Στα εφηβικά μου χρόνια ήθελα να γίνω ηθοποιός, αλλά δεν με άφησαν οι δικοί μου. Το Χόλιγουντ ήταν πάντα για μένα ένα μεγάλο όνειρο. Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα ένιωθα ότι δεν είχα πια ιδιαίτερο σκοπό. Πέτυχα τους στόχους μου, έλυσα το οικονομικό αλλά και επαγγελματικό μου θέμα, είχα στην ιδιοκτησία μου σπίτια, αυτοκίνητα, αλλά δεν αισθανόμουν δημιουργικός. Ετσι, ξεκίνησα το ψάξιμο. Ηξερα παράλληλα τι… έρχεται στη χώρα. Την ίδια περίοδο, γνώρισα την Καμπάλα. Βρέθηκα στο Σαν Ντιέγκο σε ένα συνέδριο της Καμπάλα, όπου και μου είπαν ότι θα πρέπει να ακολουθήσω το ένστικτο και την καρδιά μου. Μέσα σε δέκα ημέρες αποφάσισα να αλλάξω εξ ολοκλήρου τη ζωή μου. Πούλησα τις μετοχές μου στην εταιρεία που είχα, πήρα μια βαλίτσα και βρέθηκα στο Χόλιγουντ χωρίς να ξέρω κανέναν. Θυμάμαι ότι είπα «θέλω να γίνω παραγωγός, χωρίς να ξέρω καν τι σημαίνει η λέξη». Αρχικά, βρήκα κάποιους μικρούς παραγωγούς, τους πήρα βοηθούς μου και με έμαθαν κάποια πράγματα. Σιγά-σιγά, ξεκίνησα. Με βοήθησε πολύ η Αλέξια, η οποία ήταν ήδη Λος Αντζελες».

Ο ΚΟΥΤΣΕΡ, Η ΜΟΥΡ ΚΑΙ Η ΚΑΜΠΑΛΑ!

«Οι πρώτοι άνθρωποι που γνώρισα στο L.A. ήταν ο Αστον Κούτσερ και η Ντέμι Μουρ. Τους γνώρισα μέσα από την Καμπάλα. Και οι δύο είναι αληθινοί. Η Ντέμι είναι λίγο περισσότερο ντίβα, ενώ ο Αστον πιο γλυκός. Επειδή τους συνάντησα μέσα από τη διαδικασία της Καμπάλα, κατάφερα να συνδεθώ σε ένα άλλο επίπεδο μαζί τους. Επειτα από λίγο καιρό, γνώρισα και τους Τζέραλντ Μπάτλερ, Τζέισον Στάθαν, Σάλμα Χάγιεκ και Τζέσικα Μπίελ».

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Για τα άμεσα σχέδιά του ο Αντώνης Χατζηαντωνάς αποκαλύπτει: «Ετοιμάζουμε μία ακόμα ταινία που θα σκηνοθετήσει η κόρη του Κλιντ Ιστγουντ, η Ανισον, και θα πρωταγωνιστεί ο Μόργκαν Φίρμαν, η Μισέλ Φάιφερ και ο Χάιτεν Κρίστιαν. Επίσης, στα σκαριά είναι η τρίτη ταινία μας, όπου θα πρωταγωνιστήσει η Εμα Τόμσον, και η αμέσως επόμενη με τους Τζακ Νίκολσον και Τζουντ Λο. Οι ιστορίες έχουν να κάνουν με σπουδαίες φυσιογνωμίες: μία γυναίκα εβραϊκής καταγωγής που έσωσε δυόμισι χιλιάδες παιδιά στο Ολοκαύτωμα, ένας σπουδαίος Ελληνας μαραθωνοδρόμος, μία γυναίκα από την Αμερική η οποία περπάτησε έξι φορές από το Λος Αντζελες στη Νέα Υόρκη. Κάθε ταινία θέλουμε να περνά μηνύματα στους νέους. Να τους προτρέπει να έχουν όνειρα και να μη φοβούνται να τα ζήσουν».

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ

Δεν μας κρύβει ότι είναι χαζομπαμπάς! Οπως εξομολογείται, «τα παιδιά μου είναι το δώρο της ζωής μου. Ο γιος μου είναι στο Χόλιγουντ μαζί μου. Πιστεύω ότι τον έχω κάνει υπερήφανο. Με τη στάση του με κάνει να νιώθω ακόμα πιο υπεύθυνος στο να παραδώσω έργο. Η κόρη μου μού λείπει πάρα πολύ. Είναι στην Κύπρο. Ελπίζω να τη φέρω κάποια στιγμή στην Αμερική».

Για την κατάσταση στη χώρα μας λέει ότι «με στεναχωρεί αφάνταστα. Πονάω με αυτά που γίνονται. Παρακολουθώ καθημερινά τηλεόραση και θλίβομαι με την κατάσταση. Μου λείπει η χώρα μας, αλλά όλοι μου λένε πως η Ελλάδα που ήξερα δεν υπάρχει. Θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ, παρ’ όλο που δεν έχω πειστεί ότι αυτοί που κάθονται ακόμα στις πολιτικές καρέκλες δουλεύουν για την Ελλάδα. Ακόμα και σήμερα κυριαρχούν τα πολιτικά παιχνίδια».

Ο ίδιος δεν κρύβει μιλώντας για το όραμά του πως «θέλω να αποδείξω στους ξένους ότι οι Ελληνες μπορούν να τα καταφέρουν. Το χρειαζόμαστε αυτήν τη στιγμή σαν χώρα. Είναι διπλή η υποχρέωση των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό». Εξάλλου, όπως τονίζει, «κάποτε, το Χόλιγουντ ανήκε στους Ελληνες. Σκοπός μας λοιπόν είναι να δουλέψουμε όλοι για να πετύχουμε ξανά».

ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΤΥΝΟΥΝ ΤΟ ΧΟΛΙΓΟΥΝΤ
Με τις ταινίες του προσδοκά να βάλει τη δική του αισθητική στη σύγχρονη ιστορία του Χόλιγουντ. Φύσει και θέσει ανήσυχος, ο καταξιωμένος επιχειρηματίας και παραγωγός άνοιξε με επιτυχία τις δραστηριότητές του όμως και στον κόσμο της μόδας…

Συνοδοιπόρος του, ο Χριστόφορος Κοτέντος, με τον οποίο έχουν δημιουργήσει εδώ και έναν χρόνο μια ιδιαίτερα γνωστή εταιρεία ρούχων. «Το concept ήταν να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο παγκόσμιο brand. Ο Κοτέντος με τη δημιουργικότητά του κι εγώ με το επιχειρησιακό μου μυαλό είμαστε πολύ καλός συνδυασμός για να πετύχουμε».

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι η Ριάνα, η Εύα Μέντες, αλλά και η Αν Χάθαγουεϊ έχουν φορέσει ήδη ρούχα τους σε δημόσιες εμφανίσεις τους. Ο πετυχημένος επιχειρηματίας τονίζει πως η ονομασία της εταιρείας είναι Βouclier και το σήμα της δεν είναι άλλο από τη σπαρτιατική ασπίδα!

Οσο για την προσωπική του… ασπίδα στο Χόλιγουντ, «είναι η θετική μου ενέργεια. Εχω καταφέρει να μπω σε κύκλους καθαρά με βάση την καρδιά μου. Πιστεύω στη δύναμή μου και τη σκληρή δουλειά. Δεν έχει σημασία από πού ξεκίνησες, ούτε πού πας, αλλά να φανταστείς ότι έχεις πετύχει το όνειρό σου».
Espressonews.gr
Tags

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.
Javascript DisablePlease Enable Javascript To See All Widget